Skip to main content

Vänligen rotera skärmen till liggande orientering

Mitt Vilhelmina

Författare: Roland Lundqvist

Året är 2019 och en 85-årig gubbe har fått för sig, att samla ihop några av minnen han delat med andra på Facebook under flera år och göra en bok av detta.
Det är främst händelser från ungdomsåren i Vilhelmina omkring 1950-talet men också lite annat.
Egentligen inga märkvärdiga saker som uppmärksammats i massmedia men för äldre läsare blir det kanske en återkoppling till egna upplevelser och för yngre en inblick i hur det var förr.
Det har också smugit in några händelser som inte direkt berör Vilhelmina, men speglar något av det författaren sysslat med.
Kanske inte en bok att läsa från pärm till pärm, men att bläddra i, för inläggen är inte i tidsordning utan lite hux flux.
Avsikten var inte att det skulle bli en bok för offentligheten, men bok för att samla egna minnen och några ex att ge bort som present till någon jubilar. Men en notis om detta i en FB-grupp med anknytning till Vilhelmina och frågan om någon ville haka på gav ett oväntat stort gensvar.


Roland Lundqvist

MITT VILHELMINA
Författare Roland Lundqvist.
Om författaren; Föddes 1934 i köket intill en brädgård i Gällivare långt uppe i norr, flyttade 50 mil söderut inom samma landskap till Vilhelmina. Varit en träskalle hela arbetslivet, med tjänster i Vilhelmina, Trollhättan, Skövde och Sundsvall.
I drygt 70 år varit intresserad och aktiv inom idrotten kanske mest med olika ledaruppdrag, men på gräsrotsnivå. I ungdomsåren var det främst cykel och ishockey, men också skytte, lite fri idrott och fotboll. Senare halvan av livet har det främst varit orientering och skidorientering samt ett antal motionslopp på skidor.
De 18 åren med mantalsskrivning i Vilhelmina har satt djupa spår. Det är där som är hemma även om han trivs i sin nuvarande hemort Timrå.
Gjort många veckolånga fjällvandringar eller kortare turer både sommar och vinter och stugan i Borka har varit ett kärt tillhåll, liksom svärfars efterlämnade stuga i Dalarna.
Ställen han alltid längtat till, även om han gått på kinesiska muren, varit upp i Empire State Buildings och besökt nästan alla Europas länder.


Antal sidor: 122
Antal sidor färg: 14Prisexempel, 1 exemplar
Mjukband Basic (färg) - 299:-Kolla in andra böcker

I Minnet gömt

Roland Lundqvist

Kors och tvärs i fjällen - I MINNET GÖMT. 70 år av regelbundna vistelser i fjällstugan i Borka / Kittelfjäll ger många minnen. Huvudspåret är kamratgänget som under många år samlades för vandringar, ofta med utgångspunkt från Borkastugan - men också både längre mot norr eller söder, samt in i Norge. Boken handlar inte bara om Borkatuffingarna och deras vandringar utan också om mycket annat som hänt i fjälltrakterna, som när flyktingar tog sig över fjällen under andra världskriget. Men även små inslag av andra berättelser i vars fotspår vi följt. Som om den förste turisten i fjällen - den enögde vargjägaren – Trollhättepojkar - när pesten kom eller prästfrun, som Carl von Linné påstod horade med regementskvartermästaren. Något om fjällorienteringar och förstås många egna upplevelser med familj och nära vänner. Boken är en utökning av en tidigare utgåva som endast tilldelades fjällvandrargänget. Den handlade om en veckolång tur runt Sulitelma 1979. Den fick titeln I SKUGGAN AV ETT KRIG och återges på de 30 första sidorna. Den gången var det sista som lästes på löpsedlarna när gänget lämnade bebyggelsen, att nu blir det nytt världskrig och det med kärnvapen

Kluvna känslor och den nakna sanningen

annika örtengren

Boken handlar om hur det varit att växa upp med en psykisk funktionshindrad mor och utan far. Hur det är att inte alltid nå personen. Att känna skuld och ta på sig ett stort ansvar.

Schintarens dotter

Miroslav Fahlcrantz

I boken beskrivs händelser och rykten om människor i författarens närhet under barndomen och ungdomen i hans gamla och nya hemland. Boken handlar om platser och skildringar i allmänhet som författaren minns dem - de är varken självbiografiska eller autentiska. Likhet mellan någon av huvudpersonerna i boken och någon enskild person är endast en tillfällighet.

Perspektiv Om inre och yttre aktivitet

LiAn

boken är tänkt som en användbar informationskälla dels för dig som vill utvecklas som person, dels för dig som behöver evidensbaserad information som studiematerial. Utdrag: under uppväxten har vi blivit belönade för vissa beteenden och bestraffade för andra........ Vi tänker, reagerar och gör som omgivningen har lärt oss...... Utdrag: Naturlagarna eller kosmiska lagarna handlar om........ Utdrag: många menar att det är märkligt att det är enklare att vara negativ än positiv. Det är helt naturligt och inte så märkligt om vi utgår ifrån....... Utdrag: mental träning är att medvetet arbeta med tankarna för att fungera..... om det är det vi önskar. Utdrag: ....det talas inte så mycket om samhällets ansvar när det gäller att ge oss förutsättningar för att leva i en hälsosam miljö. Utdrag: .......för övrigt kan du tänka på om begreppet positiv stress faktiskt är ett sätt att legalisera stressade arbetsplatser. Utdrag: livsmedel med högt GI, en hög siffra, innehåller snabba kolhydrater=frisätter mycket insulin...... Utdrag: forskning visar att för mycket vatten(drickande) leder till att hjärnan svullnar..... Om kritik, intuition, syreupptagningsförmågan. konditionsträning. vad är hälsa, fysisk aktivitet, meditation, att såra, att ge råd, maskulint och feminint, ge och ta emot, smarta mål, träningsintensitet, andningen och sömnen med mera, allt för personlig utveckling, nya infallsvinklar, nya perspektiv.

Möte med småfolket

Gunilla Svensson

Jag gick ut i skogen och satte mig, gick ner på Alfanivån, sedan var det bara att vänta och jag väntade och väntade. Plötsligt kom småfolket och ville dela med sig av sina liv och erfarenheter. Detta blev en bok om livet och döden, mirakler, hälsa, äventyr, lite humor, mindfulness och livsvisdom. Skrivet i dagboksform under några härliga år ute i naturen. Här får ni en bok med möten av naturväsen, en underbart fascinerande upplevelse, möte med en annan värld full av möjligheter!

På väg

Andreas Olvestrand

En fotobok med naturfotografier, blandat med lite egenskrivna texter och reflektioner. Fotografierna i boken är mestadels från skogarna i Göteborgsområdet, västkusten samt Närke.

Ett lättare sätt att leva

Alison Mabel

Är inte ett manus om hur vi ska leva livet. Den är en öppnare, för sinnet, för att se mer och för att vi ska kunna vidga våra vyer och kunna vakna. Boken refererar till det icke begränsade tänkandet. Den uppmuntrar och ger råd som med eftertanke kan ge goda vinklar för en god och inspirerande framtid. Alla människor vill ha det bra i sitt liv trots att vi inte har någon handbok när vi kommer till denna värld så som vi känner den idag.

Händelser och Mirakler

Alison Mabel

Presenterar en rad intressanta sanna berättelser på ett enkelt sätt. Udda händelser i våra liv som kan stärka vårt mod, ge oss lärdom och visdom. Den kan väcka vår förståelse, medkänsla och kärlek. Varje berättelse är tonad, med en slutkommentar som konstaterar att inte allt är som det ser ut att vara. En mycket läsvärd bok.

Naturen ger dig svar

Alison Mabel

Naturen ger dig svar. Är en bok som på ett lekfullt sätt ger dig svar på dina frågor via symboler. En del av texten är skriven i lexikonform. Fördjupande texter i temat finns samt exempel på frågor och svar. Berättelser om drömmar och deras betydelse, kroppsspråk och övningar. Boken inspirerar läsarens intuition och kreativitet.

Visdom & Humor

Kristina Blakstad

"Visdom & Humor" En bok om Livets Äventyr med glimten i ögat. Humor och humör, tankar och fantasi Några korta berättelser för skratt och även om en underlig händelse. Orden kommer ofta ibland och ibland bara ibland. Samt några samlade kloka ord andra skrivit ned och till slut några goda recept. Boken är rikt illustrerad av Kristina Blakstad Det börjar "I Värmlands djupa skogar..." www.kristinablakstad.com

Forntida Astronauter - Gudarna Måste Vara Tokiga

Forntida Astronauter

Har vi haft besök av utomjordiskt liv i ett avlägset förflutet och har dessa forntida astronauter spelat en aktiv roll i skapandet av vår civilisation? Tusentals legender över hela världen vittnar tydligt om detta och de flesta av våra 10 000 olika religioner bygger även på dessa berättelser och vittnesmål. Det hela började med ett instagramkonto med namnet Forntida Astronauter som med tiden blev en mycket populär podd. Detta är den första boken i en serie från Forntida Astronauter som på ett humoristiskt sätt tar dig igenom teorin kring ämnet forntida astronauter och för författarens följare har denna teori vänt upp och ner på många av deras syn på världen. Vad folk säger om boken i kommentarer på Forntida Astronauters instagramkonto: “Jag kan inte med ord beskriva hur viktig din podd varit för mig, har fått upp både öron och ögon på både gott och ont.” “Vilken resa du har tagit oss på! Du har, på ditt pedagogiska vis, gett oss pusselbit för pusselbit att lägga.” “Den har öppnat dörrar för mig att se på världen på ett annat sätt.” “Du har varit så himla pedagogisk och klar i dina uttal, att t.o.m min 3 åring respektive 5 åring här hemma FÖRSTÅR var du förmedlar.” “Jag har alltid varit skeptisk till den officiella historien kring världens äldsta byggnadsverk. Men nu har jag fått det bekftat. Det är inte bara jag som inte köper den officiella "sanningen" utan att det bubblar av något annat under ytan.” “Boken gav mig den käftsmäll jag behövde för att förstå ”Allt”. Den sista pusselbiten som kickstartade min nästa fas i det här jävla uppvaknandet.”

Om sorg och saknad

Margaretha Blomqvist

Min bok kom till efter mins sons självmord. Jag behövde skriva av mig och samtidigt ta del av andras berättelser för att inte "drunkna" i min egen sorg och saknad efter honom.

KAKO CTE

Zuzanna Domsta

Jag fick upp ögonen för lingvistiken året 2018, när jag har jobbat som modersmålslärare i Landskrona och tittat på många Youtube-klipp med M. Bielinska och T. Mrozinski. I boken beskriver jag bl.a. experiment "Kako cte" och framställa problem inom lingvistik och vetenskap i övrigt. I boken finns också mina privata texter. Jag har ju alltid skrivit, men utan att tänka på språkets roll i kulturbyggandet eller språkets kraft. W roku 2018 pracowałam jako nauczycielka polskiego i oglądałam wiele Youtubów z Marzeną Bielińską i Tadeuszem Mrozińskim, którzy otworzyli mi oczy na lingwistykę. W niniejszej książce obrazuję problemy w zakresie lingwistyki i nauk ogólnie. Opisuję tu także eksperyment literacki "Kako cte" oraz dokumentuję moje różnorodne teksty, często pisane bez myślenia o sile i roli słowa.

Låt mig leva!

Elin Englund

"Låt mig få leva!" är en samling berättelser från människor i olika åldrar och på olika platser i livet. Den yngsta berättaren endast sju år gammal. Berättelser om förtvivlan, krossade drömmar och rädsla. Berättelser om lycka, kärlek och hopp. Men en sak har de gemensamt - de är alla lika viktiga. Inget minne, ingen händelse och ingen tanke är för liten för att dela med sig av. Utdrag: "Jag var livrädd. Vågorna var högre än båten och såg skräckinjagande och aggressiva ut. Jag vågade inte ens titta på havet. Istället tittade jag på lamporna som lyste upp horisonten." På våren, när naturen får ett nytt ansikte efter den kalla vintern får fruktträden vita och vackra blommor med röd färg i mitten. Trädkronorna förvandlas till stora vita moln mot den annars sandbeiga bakgrunden." "Jag var ungefär åtta år när min sjukdom började. Det började med att jag plötsligt svimmade. Jag förstod inte vad som hände." "Min farfar berättade alltid för mig att han hade en dröm när han var liten. En dröm som följde honom hela livet. Han drömde om att vara astronaut." "Det ligger många döda kroppar längs vägen. Förstörda och trasiga kroppar som luktar illa. Hur länge har de legat där? Han är jätterädd när han går förbi. Försöker att inte titta, vill inte se. Men blicken dras till kropparna."

Till alla er jag älskar

Anna Aleksejev

Ni är många som jag älskar. Ursprungligen var denna rim-/diktbok med dess privata, gemensamma familjeminnen och upplevelser inriktad enbart till mina nära och kära, men när andra läste den, insåg jag att den tilltalade även dem. Man kunde identifiera sig med dess beskrivna roller, den väckte upp egna minnen och blev en inspiration till personliga reflektioner i livet. Jag kan tänka mig att denna lättlästa, humoristiska, tänkvärda bok med dess vackra design skulle kunna vara en uppskattad gåva som man kan unna sig själv också.

Tro, hopp och helvete

Diana Lindsö

Denise sneglar mot Hamid i samma stund som hon svarar i telefonen. Han har den där misstänksamma blicken igen och ser avvaktande på henne. Hon låter glad på rösten när hon svarar med sitt namn, men så fort hon hör rösten i andra änden händer det någonting inom henne. Hon förstår inte varför, men hon blir plötsligt lite darrig på händerna och hjärtat börjar rusa. "Är det Denise? Denise Laursen?" frågar en kvinna med djupt allvar i rösten och i samma stund förstår Denise vad samtalet faktiskt gäller. Hon skruvar nervöst på sig där hon står, samtidigt som hon nätt och jämnt får fram ett knappt hörbart "ja". "Vi har fått in en polisanmälan som rör hot och våld efter en händelse som ska ha inträffat igår eftermiddag." Återigen söker Denise Hamids blick, som i ett hjälplöst försök att komma på vad hon ska säga. Hon vet att ingenting av det hon vill säga, kommer låta vare sig trovärdigt eller vettigt. Kanske är det därför hon förblir tyst och paralyserad. Men en sak vet hon, att den som är orsaken till att hennes liv vänts upp och ner, står alldeles framför henne.

Greger försvann

Veronica Sarge Cech

Greger har försvunnit. Men varför? I den här berättelsen får vi följa Gregers mammas resa innan han försvann och efteråt. En liten bok om hur en stor sorg kan drabba en människa och en familj.

Boken om dig Elisabeth

Carina Skoglund

I den här boken beskriver jag Numerologiskt, de vibrationer som namnet Elisabeth består av. Att se varje bokstav som en symbol, kan hjälpa dig i din fortsatta utveckling på din livsväg. I boken finns allt ifrån barndom till ålderdom beskrivet, tillsammans med positiva och negativa sidor av varje vibration.

Boken om dig Karl

Carina Skoglund

I den här boken beskriver jag Numerologiskt de vibrationer som namnet Karl består av. Att se varje bokstav som en symbol, kan hjälpa personen i sin fortsatta utveckling på sin livsväg. I boken finns allt från barndom till ålderdom beskrivet, tillsammans med positiva och negativa sidor av varje vibration.

Boken om dig Margareta

Carina Skoglund

I den här boken beskriver jag Numerologiskt, de vibrationer som namnet Margareta består av. Att se varje bokstav som en symbol, kan hjälpa dig i din fortsatta utveckling på din livsväg. I boken finns allt från barndom till ålderdom beskrivet, tillsammans med positiva och negativa sidor av varje vibration.

Nyheter & Bokhandel
bottom-banner-close