Skip to main content

Vänligen rotera skärmen till liggande orientering

Ballasrubin - den viktigaste ädelstenen?

Författare: Jan Asplund

Ballasrubin är en benämning som historiskt använts för röda ädelstensmaterial som liknar rubin. Ofta har det varit ädelstenen spinell som fått benämningen och denna skrift behandlar i huvudsak spinell även om flera andra röda ädelstensmaterial som röda granater och rubellit också beskrivs.

Historiska resonemang blandas med naturvetenskapliga fakta vilket ger en tvärvetenskaplig beskrivning av framförallt ädelstenen spinell.


Jan Asplund

Jan Asplund är gemmolog med intresse för ädelstenshistoria och har skrivit flera publikationer artiklar inom ädelstensområdet.


Antal sidor: 128Prisexempel, 1 exemplar
Mjukband Basic, svart/vit inlaga - 138:-Kolla in andra böcker

Ortnamnen i Arjeplog/Árjepluovve - en berättelse om landskap

Ann-charlotte Sjaggo

Titeln "Ortnamnen i Arjeplog/Árjepluovve - en berättelse om landskapet och folket" säger väl det mesta om denna bok. En uppslagsbok som, förutom en resumé av historiska förhållanden i Arjeplogsområdet inklusive beskrivning av ett antal identifierade lappskatteland, innehåller en redovisning av över 1000 språkligt analyserade ortnamn i pitesamiskt område. Boken vill lyfta den kunskap som ligger i ortnamnen och visa på deras värde som historisk källa.

Kanske är jag en riktig bohuslänning nu!

Roland Palmqvist

För tre år sedan skrev jag boken "Mina släktingar på Tjörn från den dansknorska tiden till vår tid". Den här boken är en kraftigt omarbetad upplaga med många tillägg. Jag berättar om släktingar från Tjörn som jag kan bekräfta i kyrkböcker. Sedan kan ni läsa om två starka kvinnor i släkten. Och ni får möta mannen som gav oss efternamnet Palmqvist - min farfar Simon Bernhard. Ni får följa med till Surte glasbruk och där uppleva barnarbete, alkohol och fylleri, dans på lagårdsbacken och det hårda livet vid bruket. Bohuslän har varit dansk-norskt under flera århundraden, men hur blev landskapet svenskt? Vi möter flera Tjörnsläkter och bekantar oss med sjömannen och bagarmästaren som flyttade till Nya Zeeland. Jag presenterar en del gårdshistoria och berättar om hur en del förhållanden var olika under den norska och den svenska tiden. Tack vare överläkare John Anders Nordström får vi stifta bekantskap med några intressanta rättsfall. Vi får möta Marias och Simons barn och familjer. Och till sist får vi veta att det måste finnas historieberättare i varje familj.

Konstnärliga äventyr, historia och släktforskning

Roland Palmqvist

Min bok har fått titeln Konstnärliga äventyr, historia och släktforskning, och först presenterar jag målningar jag gjort under några år och frågar mig själv om jag har en konstnärlig gen eller bara ger mig ut på konstnärliga äventyrligheter. Jag skriver om hur mitt målarintresse skapades och om målningar jag gjort sedan jag blev pensionär. Sedan skriver jag om svensk historia och påstår att släktforskning och historia måste gå hand i hand. Med vår historia som hjälp kan vi förstå hur våra förfäder levde. Efter det skriver jag om min släktforskning. Den här gången skriver jag mer om hur och var man kan hitta sina släktingar, vad man kan hitta i kyrkböckerna osv. Jag har också tagit bilder från kyrkböckerna och lagt in dem i boken. Jag ger exemplet "Carolinas födelse och dop". Carolina var min gammelfarmor född 1833 och här kan man se vad kyrkoherden skrev för 190 år sedan. Det har varit så intressant även med den här boken, man lär sig hela tiden!

Kungälv med rik historia, kultur och bildning

Roland Palmqvist

Jag ger en inblick i Kungälvs historia, berättar om industrierna i Kungälv, om skolorna, om ett ruskigt skottdrama vid skoldans, om några hus på Västra gatan, om lärarinnan Anna Schwartz och hennes 1600-talshus, om Selma Lagerlöf i Kungälv, om Bergfeltska gården och trädgården, om atomfysikern Lise Meitner, om kyrkan, Stadskällaren, branden och Fars Hatt, om fästningen, om mitt hem på Västra gatan och om några som bodde där. Jag avslutar med en liten avstickare till Östra gatan, där jag framför allt låter konstnärerna Sandels och Simonsson visa oss gatan.

Mariannes Memoarer

Marianne Runefors

Ett stycke teaterhistoria. Så kan denna bok bäst beskrivas. Marianne Runefors har via sina två yrken levt sitt liv i teaterns värld. Anekdoterna är många. Bilderna likaså. Boken är rikt illustrerad. Här finns många kända namn representerade; Jarl Kulle, Sven Lindberg, Karl Gerhard, Stig Grybe, Jan Malmsjö, Christina Schollin, Siv Malmkvist, Ulf Brunnberg och Meg Westergren är några. Marianne Runefors har träffat dem alla. På scen och i salong. Läs om hennes spännande och händelserika liv.

Gården där barn jag lekt

Roland Palmqvist

Detta är min tredje bok om min hemby Arntorp i Bohuslän - den här gången med fokus på gården Hagkroken där jag föddes. Det var när jag upptäckte att hela den gamla byn höll på att försvinna, - ätas upp av industrimark - som jag bestämde mig för att dokumentera minnen och berättelser från gården. Där fanns åtta gårdar och jordbruksfastigheter när jag bodde där - nu finns egentligen bara en gård kvar! Jag förstår inte riktigt hur man så här kan förstöra stora arealer av åkrar och ängar! Naturligtvis inser jag att man vill att staden ska utvecklas. Men behöver det ske på fin och historisk åkermark, och måste den ena gården efter den andra rivas och jämnas med marken?

Albinas dagbok

Maria Fänge och Bo Starke

Tankar från en ung flickas liv från slutet av 1800-talet, gör Albina Nilssons dagbok till ett spännande tidsdokument, som fler än de närmaste borde få ta del av. Omsorgen om sin familj och sina vänner, med en stark förtröstan till högre makter, präglar hennes dagar. Framför allt är dagboken en vacker och autentisk kärlekshistoria, vilken många av oss kan känna igen oss i. Dagboken ömsom skimrar av glädje och hoppfullhet och ömsom visar den oss en djup förtvivlan och sorg.

Hill och tidens Paris

Matz Jörgensen & Michael Economou

Hill och tidens Paris beskriver konstnären Carl Fredrik Hill och hans tid i Paris. En uppföljande bok kommer att belysa hans besök i byar i det franska landskapet. Boken beskriver Paris i slutet av 1800-talet, den stad som vid tiden var det kulturella navet i Europa. Vi lyfter fram konstnärens olika adresser, det allmänna kulturlivet, berömda mötesplatser för även nordiska kulturutövare, samt ateljéadresser för några av samtida svenskar i staden. Vi skildrar främst Montmartre, men även i ett för staden vidgat perspektiv. Boken är rikt illustrerad med foton i svartvit, men även med kartor och några av konstnärens målningar.

Jag mår så bra och jag längtar så hem

Linda Forss

Berättelser och betraktelser från barnkolonierna i Åsa och Ånn.

Des Allen....MY JOURNEY

Des Allen

The book is written mainly for immediate family and their families, giving details of their Irish roots. It is a documentary, not in any chronological order, based on my own personal story, family research, talking to my late parents and other family members. Giving relevant historical facts, social history and geography surrounding my immediate family, the ALLEN'S, COULTER'S and the connecting families.....Hartley, Ross, Smyth, Cooke, Higginson, McCoy, Marshall, Ritchie, Crooks, Kelly etc.  As a documentary it may be of interest to cousins and other family members. I commence with a brief description of Ireland, the country of my ancestors.

Nyheter & Bokhandel
bottom-banner-close