Skip to main content

Solentro har sett massor av fantastiska exempel på hur möjligheten att göra en egen bok används för att främja läs- och skrivlusten, inte minst bland bibliotek, förskolor och bland lärare och elever i grundskolan så väl som på gymnasiet.

Filipstads gigantiska bokprojekt!

Filipstads kommun har utfört ett gigantiskt bokprojekt tillsammans med samtliga, ca 1000 st, grundskoleelever.
Eleverna har tillsammans med författare, serietecknare, poeter och lärare haft möjligheten att skapa sina egna böcker via Solentro bokskapartjänst.
Drivkraften bakom projektet har varit att inspirera till läsande och skrivande samt främja kreativiteten bland dagens unga.

Projektarbete i gymnasieskolan som resulterade i en riktig bok!


Gymnasieeleverna Lovisa Algovik, Nathalie Linnér och Matilda Mållberg på Västerviks gymnasium, samhällsvetenskapliga programmet, årskurs 3 står bakom projektarbetet ”Morfars äventyr” som resulterade i en riktig bok - vill du se deras bok?

Klicka här!

Vill du veta mer? Klicka här för att läsa intervjun med en av studenterna!

Hur kom ni på idén?
-Vi ville att vårt projektarbete skulle resultera i något praktiskt. Vi valde att göra en riktig bok som vi kan hålla i handen. Vi hade aldrig tidigare gjort en bok så det var väldigt kul och spännande.

Vad handlar ert projektarbete om?
-Det handlar om tolerans och vikten av att tillåta varandra våra olikheter. Men vi har gjort det i form av en berättelse där en morfar berättar för sina barnbarn om en händelse när han var barn.

Vad har arbetet gett er?
-Det var väldigt givande att träffa barn och få ta del av deras tankesätt. Vi blev förvånade över hur öppna de var med att prata om tolerans och olikheter. De fick ta del av berättelsen och efteråt fick vi reda på att barnen återberättat den när de träffat sina föräldrar på kvällen. Det kändes väldigt bra, som att vårt arbete gjorde nytta. Vi själva har också blivit mer öppna och insett att det inte behöver vara svårt att prata om detta ämne med varandra.

Projektarbete om Streetdance


Ellen Pettersson på Nyköpings gymnasium, Gripenskolan gjorde ett projektarbete om Streetdance.

Klicka här för att se boken!

Projektarbete om ”Kvinnornas mode under 1900-talet”


Amanda Kvick och Frida Lindbladh i Karlskoga har gjort sitt projektarbete om ”Kvinnornas mode under 1900-talet”.

Klicka här för att se boken!

Projektet ”Berättelsens tusen former”


Ett samarbete mellan Örebro stadsbibliotek, Bokmässan Örebro/ABF och Kumla bibliotek med stöd av Statens kulturråd. Här har barn och ungas egen skaparkraft stått i centrum. I bildverkstäderna har barn och unga målat den rafflande berättelsen om Loke ur den nordiska mytologin.

Klicka här för att se boken!

Vill du veta mer? Läs intervjun med bibliotekarie Maja Edberg genom att klicka här!

Hur kom ni på idén?
-Vi pratade om att berätta på olika sätt och funderade på vad som skulle kunna vara enkelt och roligt och då kom vi på idén att göra en egen bok.

Hur nådde ni ut till ungdomarna?
-Vi skickade erbjudande till skolor och klasser och fick deltagare från årskurs 2 till årskurs 8.

Hur gick ni tillväga rent praktiskt?
-Vi anordnade berättarstunder runt om på olika bibliotek och så fick deltagarna rita bilder till berättelsen och bland dessa valde vi sedan ut ett antal som kom med i boken. Vi ställde även ut på bokmässan i Örebro.

Beskriv ögonblicket då ni ungdomarna fick se den färdiga boken?
-De sken upp och inte minst den vars bild hade hamnat på själva omslaget, så det var jättelyckat!

Vad tycker du att projektet gav?
-Det har gett väldigt mycket. Det har öppnat för berättande och skapande och det var bra att så många kunde vara med. För deltagarna var det också stort att det resulterade i en riktigt bok för då kändes det att det var på riktigt och att de blev tagna på allvar.

Lärarna på en förskola gjorde en riktig bok tillsammans med barnen!


Genom arbetet med boken berättar lärarna på förskolan att barnen bl a fått många möjligheter att:
”Utveckla ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.”

Klicka här för att se boken!

Hos Solentro skapar man sin egen bok, fotobok, fotoalbum, bröllopsbok, examensbok (yearbook), dopbok, minnesbok, bloggbok, avskedsbok, "min första bok" - enkelhet, kreativitet och skapande ligger i fokus när du gör din egen bok.

Vilken typ av bok vill du göra?

Fotobok - busenkelt att samla dina foton och designa din egen fotobok. Du har full kreativ frihet när du gör en egen fotobok eller ett fotoalbum!
Självpublicering - vi bistår med tryck- och publiceringstjänster. Du som författare äger alltid rättigheterna till dina egna böcker och behåller 100% av vinsten. Vi sköter all administration vilket endast innebär intäkter från din sida så att du som författare kan fokusera på att skriva, skapa och berätta - självpublicering har aldrig varit enklare!
ABC-bok - med lite fantasi så kan man göra sitt barns uppväxt lite roligare... det är bara din egen kreativitet som sätter gränserna – gör en egen bok du också!
Roman/dikt - gör en egen bok av alla dina texter och skrifter! Det är busenkelt att samla dina texter och designa din bok - gör en egen bok!
Födelsedagsbok - det var så det hela började, vi ville ge bort något unikt som gåva till vår far på hans födelsedag. Vi kontaktade vänner och familj, bad dem beskriva honom som person och satte samman texterna till en födelsedagsbok - gör en egen bok du också!
Bloggbok - oavsett vad du bloggar om så är det en fantastisk känsla att ha sin egen blogg tryckt som en riktig bok ståendes i bokhyllan - gör din egen bloggbok du också!
Bröllopsbok - varför skriva spretiga hälsningar i en gästbok på bröllopet när du kan göra en egen och personlig bröllopsbok! En uppskattad gåva på möhippan, svensexan eller bröllopsdagen - designa din egen bröllopsbok!
Minnesbok - när någon går ur tiden finns minnena kvar. Gör din egen minnesbok. Be omgivningen beskriva den bortgångne som person, samla texterna, dödsannonsen och begravningsakten och foton. Samlat i en riktigt vacker minnesbok.
Min första bok - lägg in text, ladda upp bilder, välj design och samla allt i en vacker bok av högsta kvalitet. Ett oslagbart minne för hela familjen - gör din egen "Min första bok" idag!
Receptbok - samla dina recept i en vacker receptbok eller köksbok av högsta kvalitet!
Projektarbete - gör en unik bok av ditt projektarbete. Gör boken i vårt system och använd de sidmallar, design och typsnitt som finns där, eller så kan du skapa din bok i valfritt redigeringsprogram!
Examensbok - bjud in klasskamrater att skriva en hälsning till dig och samla allt i egen studentbok/yearbook/klassbok/examensbok som blir till ett minne för livet.
Släktbok - samla din unika familjehistoria och ditt släktträd i en unik släktbok. Familjeboken blir till ett minne för livet både för dig och dina efterlevande - gör din egen släktbok hos Solentro idag!
Egenutgivning - det har aldrig någonsin varit enklare eller billigare att ge ut sin egen bok! Tack vare Solentro print-on-demand slipper du onödiga lager- och uppstartskostnader. Din bok blir omedelbart tillgänglig ute i bokhandeln hos t ex Bokus och CDON - vad väntar du på?
Avskedsbok - ge bort något som berör och blir till ett minne för livet - en egen avskedsbok! Vi vågar lova att en fotobok med personliga hälsningar och bilder från kollegorna är en mycket uppskattad gåva att få. Använd den emailbaserade bjud-in-tjänsten så skickas hälsningarna och fotona automatiskt rakt in i boken.
Mjukband Basic - vår Mjukband Basic är av högsta kvalitet och ett utmärkt val för den som exempelvis vill ge ut sin egen bok och som vill trycka många böcker med svart/vit inlaga på obestruket papper!
Dopbok - ge bort en vacker dopbok med personliga hälsningar och bilder som berör. Skriv ner roliga händelser och minnen från barnets tidiga väg i livet – barnets egen dopbok!
Nyheter & Bokhandel
bottom-banner-close