Skip to main content

Vänligen rotera skärmen till liggande orientering

102 dagar hos Madame G

Författare: Agnes Johanna

När jag hade gått ut gymnasiet i Västerås 1984 åkte jag för att jobba som au pair i Frankrike. Allt verkade vara så bra. Men saker och ting är inte alltid vad man tror att de ska vara.

Det blev en upplevelse jag aldrig hade kunna föreställa mig. Nästan allt annat än bra. Ändå var det en tid och en upplevelse jag inte skulle vilja vara utan.

Det som inte dödar det härdar, sägs det. ”Ce qui ne tue pas rend plus fort”. Så är det nog.

Efter 102 dagar stod jag inte ut längre och lämnade en hemsk Madame och hennes hem.

Det här är min berättelse om de 102 dagarna hos Madame.


Agnes Johanna

Jag är född och uppvuxen i Västerås men har bott mer än halva livet i Norrland där jag jobbar som intensivvårdssjuksköterska.

När jag var 20 år åkte jag till Frankrike för att jobba som au pair 1 år.


Antal sidor: 114Prisexempel, 1 exemplar
Mjukband Basic, svart/vit inlaga - 159:-Kolla in andra böcker

Kapten Skålmans besynnerliga bekantskaper

johan kjellstedt

På kapten Skålmans vanliga hundpromenad runt Djurgården råkar han en dag på en talande svan. Sådana var lika sällsynta på 1880-talet då den här historien utspelar sig som de är idag. Så Skålman blir mycket förvånad då svanen presenterar sig som Cygne-Serge Montalban och visar upp en flaskpost som beskriver ett sällsynt öde. Via Irland, där Skålman och Montalban får sällskap av en halvgalen vetenskapsman samt en synnerligen barnförbjuden leprechaun inleds nu en skattjakt. Och det står snart klart att det finns andra som är beredda att gå över lik för att finna skatten före dem. Med måttlig respekt för realism och konsekvens, men med desto mer utrymme för humor och bristande finess så blir det hela ett skruvat äventyr som till slut, liksom alla sagor slutar gott.

SOS-SANNINGENS MINUT

Felicia Edwertz

SOS-SANNINGENS MINUT är en direkt fortsättning på ANITA-INGENS DOTTER som är första boken i Umeåsviten. Den utspelar sig precis som sin föregångare i Umeå med omnejd. Här får man följa familjen Sohlmans liv på sin gård som är belägen mellan Umeå och Holmsund. Där lever överläkarna Anita och Mauritz tillsammans med små och stora barn och en flock alpackor. Varav alpackan Hedda har ett behov av att alltid vara i centrum. Samtidigt väntar familjen på ett hjärta till sin mellandotter. Undertiden hinner en hemlighet komma upp i ljuset...

Metamorfos

BInwest AB/Peter Berntson

En ung nästintill genialisk AI programmerare hamnar i ett journalistiskt drev då hennes program kan ha utlöst ett självmordsförsök. Hennes vidareutveckling av sitt program leder fram till en AI som försöker simulera mänskligt medvetande. Ett system så avancerat att främmande makt försöker stjäla det då det kan användas för att komma in i de flesta informationssystem. En situation som utsätter henne och hennes närmaste för stor fara. En roman som även ställer frågan om vad medvetande är och hur AI programmering kan användas. Hot eller möjlighet?

Jonna & Esa

Majvor Björkman

Det här en så kallad spinoff från den tidigare utgivna trilogin och fristående fortsättningen om människorna på Godset och Lövberga gård i en fiktiv ort i Uppland. Den handlar i första hand om karaktärerna Jonna och Esa, som finns med i böckerna "En strimma sol" och "Ett annorlunda år".

Dammråttor och bergatroll

Anette Björkvall

Dammråttor och bergatroll är en sagobok som passar de allra flesta. Där får du möta varelser av alla de slag i en sagolik miljö. Här finns en drake som inte är farlig, bara riktigt grinig och gnällig. Du träffar en ärta som funderar över meningen med allt och bestämmer sig för att välja en alternativ livsväg. I en livsmedelsbutik arbetar en häxa med drömmar så hemliga att inte ens hon själv känner till dem. Och ingen sagosamling är väl komplett utan en snorig prinsessa med iskalla fötter. Tänkvärda texter och fantasieggande bilder tar dig med till en sagovärld utöver det vanliga.

När dörren öppnas

Amie Fahlander

"När dörren öppnas är första delen i Lusteby-trilogin. Det är en relationsroman/feelgood med svärta om vanliga och ovanliga människor i Sverige i nutid. Alla har de en längtan, drömmar, svårigheter och dilemman, men för alla öppnas en dörr mot något nytt. Denna första bok består av ett antal korta berättelser där karaktärerna har en viss koppling till varandra.

Anita - Ingens dotter

Felicia Edwertz

Anita - ingens dotter utspelar sig i Umeå. I den här boken får vi följa henne från nyfödd och när hon omhändertas av de sociala myndigheterna eftersom hennes mamma inte anses kapabel att ta hand om henne. Boken utspelar sig under 70-talet och fram tills 2010 talet drygt. Vi får följa Anitas väg genom både uppväxt och unga vuxna liv och hur hon väljer den väg i livet som ska göra henne till den hon sedan blir.

En prinsessäng på Rue Masséna

Agnes Johanna

När jag var 20 år åkte jag till Frankrike för att jobba som au pair. De första 3 månaderna tillbringade jag hos en Madame som var nästan allt annat än trelig. Jag fick sedan en ny familj och allt blev annorlunda. Det här är berättelsen om vad som hände efter de 3 månaderna och fortsättningen på "102 dagar hos Madame G".

Ett annorlunda år

Majvor Björkman

Detta är en fristående uppföljare till min tidigare utgivna trilogi om människorna på en fiktiv ort i Uppland. Handlingen utspelar sig under några månader av det första corona-året och bygger på hur jag minns att det var då.

Om jag var du

Skriveriet

De som skriver om världen, formar världen. Det var denna uppmaning vi gav unga författare över hela landet när vi lanserade litteraturpriset Skriveriet under hösten 2019. Vi ville skapa ett sätt att lyfta fram ohörda röster som vårt samhälle inte än hade haft förmånen att ta del av - ett litteraturpris där utvalda, unika bidrag publiceras i en antologi tillgänglig för alla tycktes vara en utmärkt startpunkt. Temat blev "Om jag var du", som en hyllning till den ofta underskattade konsten att vandra i någon annans spår, vem de än må vara. Det vi sedan fick läsa var bortom våra förväntningar. Vi fick in noveller, manus och dikter som alla tolkade temat på kreativa och originella sätt. Om jag var du blev till om du var jag, om jag var det, om du var det eller om jag var han. Det var ett tema som blev som gjort för att sätta dig - läsaren - i framsätet för en unik resa över världen som den kan se ut genom en annans ögon. Vi välkomnar dig att följa med på denna resa mot en mer inkluderande svensk kulturvärld. En resa som du - kära läsare - är nu en viktig del av.

Fredens barn

Kerstin Bjellerup, Bjellerup Förlag och Konsult

Fredens barn, vilka är de? Hur klarar de varje generations ansvar att forma sitt samhälle? För Bertil, en högst ordinär 40-årig malmöbo i 1985 års expansiva ekonomi, tar livet en ny vändning efter ett dödsfall. Sorgen drabbar oväntat och hårt. Familjens dramatiska historia flyter upp till ytan. Hemligheter och svunna passioner tätt sammanflätade med trauman i andra världskrigets skugga tränger sig på. Bertils verklighet skakas i grunden, han drivs ut ur ensamheten, tvingas utmana sina val och skärskåda sina prioriteringar. Inte endast det oväntade utan också det okända söker honom. Känslomässiga utmaningar och möten ger nya insikter. Under ett omskakande år möter han en ny verklighet. Trevande söker han sin väg mot tillhörighet. Är det Pandoras ask han öppnat?

Ernest Pearson Chicago

Sven Pettersson

Ernest emigrerar som 18-åring till Amerika. Som många andra har han drömmar om att bli rik och få ett bättre liv. Han får ett jobb på skyskraporna och tjänar grova pengar. Med flit och sparsamhet syns hans drömmar gå i uppfyllelse. Men över en natt blir han ruinerad i börskraschen på Wall street 1929.

En strimma sol

Majvor Björkman

Han hade gjort allt han förmådde för sin dotter och de båda barnbarnen i en mycket svår och utsatt situation. Nu såg han inte hur det skulle kunna finnas en fortsätning ur det svåra. Vem skulle hjälpa dem? Han kände sig bara så förtvivlat maktlös och så trött...

Ödesmättad Väg... II

Cecilia Basualto Emanuelsson

Boken skildrar en hjälplös flicka som vid femton års ålder träffade en man som var i fullkomlig avsaknad av känslor. Hennes totala naivitet och okunskap om vad livet innebar utanför hemmet gjorde han till sin fördel. Hon blev gravid och tvingades att gifta sig. Då blev hon tvungen att ta ansvar för sig själv och sitt nyfödda barn. Alla otrevliga händelser kring graviditeten blev alldeles för mycket, - hennes hjärta klarade inte av förlossningen. Hon förklarades död och flyttades över till en bår där hon täcktes med ett vitt lakan. Mirakel uppstår. Efter att hon varit i dödens famntag under tio minuter, - lyckades läkarkåren rädda hennes liv i ett allra sista försök. Men allt var inte frid och fröjd utan hon drabbades av totalt minnesförlust som gjorde att hennes barn läggs in på en avdelning för föräldralösa barn. Barnens pappa gav tillåtelse till adoption. Flickan gav sig inte när hon plötsligt efter fyra veckors sjukhusvistelse kommer ihåg att hon har fött ett barn. Hon gjorde då allt som stod i hennes makt för att få sitt barn tillbaka. Hon lyckades med det, men efter att ha varit hemma i två veckor blev barnet dödssjuk. Efter många omen lyckades hon rädda honom... Några månader senare blev hennes barn sjukt igen. Det enda som då kunde rädda honom från en svår astma var att hon skulle bosätta sig långt ut på landet, nära Andernas bergskedja. Och detta utan någon kunskap alls om ett liv på landsbygden...

Ödesmättad Väg...

Cecilia Basualto Emanuelssom

Boken skildrar en flickas tragiska upplevelser från fem års ålder, många frågor uppstod i hennes inte utan att någonsin få någon form av svar. Hennes andliga förmåga gjorde föräldrarna förvirrade och de gjorde allt de kunde för att få henne att glömma detta. Men det var ändå flickans förmåga som räddade hennes familj ifrån att bli innebrända. Branden medförde att föräldrarna tvingades lämna bort flickan vid fem års ålder som orsakade henne en oerhörd längtan och ensamhet. Efter tre år är hon tillbaka i hemmet men ingenting är sig lik. Hennes okunskap om vad livet innebar blev en enormt negativ konsekvens som gjorde att hon lurades in i en äldre mans fälla vid femton års ålder. Hon blev gravid och tvingades till giftermål med en man som var i fullkomlig avsaknad av känslor. Detta visade sig bli till ett livslångt lidande, men tack vare styrkan som hennes andliga förmåga medförde, lyckades hon klara av alla svårbemästrade situationer.

Nils - fader okänd

Eva Petersson

Ingeborg är nitton år gammal och piga på Vestergård utanför Lund. Nils blir följden av hennes dubbelspel med husbonden och hans unge son. Vem av dem är det som är far till hennes barn? I vuxen ålder dras Nils in i händelser kring faderns familj som slutar med stor dramatik. Släktsagan om Nils och hans familj utspelar sig i Skåne i slutet av artonhundratalet och början av nittonhundratalet.

Det ordnar sig, visst gör det väl?

Majvor Björkman

Med förhoppningar om en bättre framtid flyttar den unga barnfamiljen från arbetslöshet och ekonomiska svårigheter i det lilla norrländska samhället. Men livet söderöver blir inte som de tänkt sig...

Trädgården

Nina Gustafsson

Det här är en roman som innehåller lite av varje. Kärlek, blandas med sorg, ilska med glädje och stagnation med personlig utveckling. Huvudpersonen Anna går verkligen igenom en väldigt intensiv och krävande period i livet som är delvis ganska smärtsam, men som gör henne både starkare och klokare och så småningom leder till att positiva förändringar kommer in i hennes liv.

Lilla-Lottas mormor

Gunilla Gerkman

Boken om Lilla-Lottas mormor är berättelsen om saknaden barn upplever när någon närstående gått bort. Som mormor i det här fallet. Boken är lättläst med färgglada bilder och passar även små barn. Boken kan användas i sorgebearbetning likväl som sagobok. Vuxna kan inte alltid svara på barnens frågor om döden och boken ger en ide om ett sätt att bemöta detta svåra ämne. Boken inspirerar till och gör det lättare att prata om döden. Lilla-lotta saknar sin mormor men kan genom Jalle-Nalle som hon fått av mormor, finna tröst och känna att mormor älskar henne trots att hon flyttat upp till morfar i himlen. I stället för att gå omkring och vara ledsen kan Lilla-Lotta genom Jalle-Nalle minnas alla fina stunder de haft tillsammans.

Friheten är mitt hem

State Lycke

Efter att i åratal ha samlat mod vågade Juha till slut ta stegen bort till socialkontoret på Höstvädersgatan för att be dem om hjälp med att hitta ett nytt boende så att han äntligen kunde få komma bort från det helvete han levt i under de tio senaste åren. Han hade verkligen trott på klassföreståndarens tal om att de sociala myndigheterna var skyldiga att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Han hade sett fram emot att äntligen få ett hem där han kunde känna sig trygg. Det blev inte så. Friheten är mitt hem, är första delen av en trilogi där vi får följa hur en ung mans sökande efter en trygg punkt i tillvaron leder honom allt längre ut i samhällets periferi.

Nyheter & Bokhandel
bottom-banner-close