Skip to main content

Vänligen rotera skärmen till liggande orientering

Det ordnar sig

Författare: Mikael Holewa

Bläddra i boken

67 år gammal lägger han av och går i pension. Ett långt liv i skolan avslutas med att han tar ner sin namnskylt från rektorsrummet, lämnar in sina nycklar och kör hem. Så börjar ett nytt liv. Vilket liv.

Nio år i grundskolan, tre på gymnasiet, drygt trettio som lärare och knappt tio som skolledare får räcka. Han saknar inte skolan. Han ägnar sig i stället helhjärtat åt familjen, reser, umgås, lagar mat, bakar bröd och leker med barnbarnen. Samvaron med Sonia är allt. Hon hejdar honom när han inte kan tygla sin iver. Han puffar på henne när hon fastnar bland blommorna. De lever mer och mer tillsammans. Varje vecka en kaffetur till stan, ett museum eller bara en promenad. Kaffe kl 11. Han lär sig att uppskatta hennes intressen och hon hans. Det har de tränat på i fyrtio år. Nu blommar det ut. I trädgårdsbesök eller bilmuseer. Han tvättar inte kläderna, hon aldrig bilen. De samspelar och bryr sig. Respekten genomsyrar dagarna. Rutinerna biter sig fast och blir till vanor, svåra att vara utan. De kramas ofta men bråkar aldrig. Sura kan de båda. Han är bättre på det. Sämre på att komma vidare. Det tar för lång tid.

De har det de behöver och det mesta är bra. Men något skaver. Åldern gör sig påmind och hans rädsla för att dö står i vägen. En orolig själ brottas med tunga tankar. Är livet bra för barn och barnbarn? Hur ska det bli att åldras på riktigt? När kommer de första riktiga tecknen på att livet verkligen håller på att ta slut? Det är svårt att leva i nuet. Inte riktigt så lätt som alla säger. Ett lätt dis skymmer det roliga, fantastiska och intressanta. Han gör sitt bästa för att tränga bort tankarna som stör. Räknar åren som är kvar fast han inte borde. 73 år är nästan ett helt liv men bara nästan. Skärp dig!


Mikael Holewa


Antal sidor: 68Prisexempel, 1 exemplar
Hårdband Premium, omslag och inlaga i färg - 835:- (2:a boken 417:-)

Hårdband Basic, svart/vit inlaga - 220:-
Mjukband Premium, omslag och inlaga i färg - 650:- (2:a boken 325:-)

Mjukband Basic, svart/vit inlaga - 130:-
Spiralbindning, omslag och inlaga i färg - 591:- (2:a boken 296:-)


1/2 priset! Beställ mer än 1 exemplar av samma bok så får du alla efterföljande böcker för halva priset i samma beställning! Rabatten dras av automatiskt när du ökar antalet böcker. Obs! Gäller ej Basic.Kolla in andra böcker

I skuggan av ett mördat barn

Bernt Lundh

År 1789 inträffade ett fruktansvärt mord på ett barn i Enköping. Tio år senare brann en stor del av staden ned i en vådeld som antagligen var anlagd. Efter nya upptäckter i arkiven måste frågan ställas: Fanns det ett samband mellan de två händelserna?

NOTHJÄLPEN C dur och A moll

Bengt Nordqvist

Snabbaste sättet att lära sig spela efter noter.

Vem sjunger om natten i solrosens mikrofon

Lennart Ch Svensson

Vem sjunger om natten i solrosens mikrofon? Välkommen på en resa där jag försöker fånga den moderna haikuns själ doppad i den klassiska haikuns omtumlande skönhet. Resan speglar de fyra årstiderna genom haikuns blick på världen. Vad är då en haiku för slags poesi? Bottnen gick ur vattentunnan. Och månen försvann. Eller snarare dess spegelbild. Alltså: inget vatten, ingen måne. Upptäckten gjorde en zen-discipel upplyst. Samma överraskande effekt ska en god haiku ge. Den från början japanska versformen haiku är den allmängiltiga detaljens, nuets, årstidens, paradoxens, och det tysta skrattets poesi. Hela vår värld speglad i en vattendroppe. Ramen är minimal – tre rader med 17 stavelser fördelade 5-7-5 – men djupet bör vara oändligt när ögonblick fryses och blir till evighet. Man ska känna igen sig själv, liksom allt annat som lever och finns. Existensen reflekterad i både vännens och fiendens öga. I mina haikudikter vill jag vara en röst i den globala rörelse som haikuskrivande har utvecklats till. Jag odlar ett fritt förhållande till de från början så stränga reglerna, det är andan i haikun som jag jagar. En av de japanska mästarna skrev över 3 000 haikudikter. Alla utom tre åkte in i brasan. Säkert har jag förhävt mig, många gånger om.

Rörigt! Min röror, dipper och krämer

Cecilia Valente

Min enkla lilla receptsamling! Den består av recept på såser, röror, krämer och dipper som ska vara enkla att följa och som man kan kombinera efter eget tycke. Jag ger en smakbeskrivning och tipsar om hur och till vad man kan servera var och en av dem. Mixern är en av mina bästa vänner i köket!

När livet fick en vändning!

Fredrik Palmér

När jag skulle få genomgå detta, så fanns det ingen lättbegripligt information så därför har jag skrivit den nu! Den här boken handlar om att genomgå en Autoblog Stamcellstransplantation, hur jag upplevde det och förhoppningsvis så kommer den att vara till nytta för alla som ska genomgå det eller deras anhöriga samt för personal på olika vårdinrättningar men även till politiker och andra beslutsfattare. (det mesta är det samma som en Allogen transplantation, jag har försökt att förklara skillnaden på ett språk som alla förstår!)

A place beyond

Ann-Marie Bäckström

Spår, dofter och rost. Lämnade saker i något som en gång var ett hushåll, en timring enligt nordisk modell invid en damm i den australiensiska bushen. Platsen vittnar om mötet mellan natur och människa. Om känslor och tankar kring livets alla vrår utifrån en övergiven plats. Poesi på engelska och foto från en övergiven boplats i Bilpin, Australien.

Ögonblicksbilder mm

Gun Häggström

Dikter Ögonblicksbilder från hösten 2021 blev en tunn liten bok. Därför har jag letat reda på ett antal tankar och funderingar från tiden före 2021. Sen har jag fyllt på med några fler, alldeles nyskrivna. På så sätt blev boken lite tjockare och jag lite nöjdare. De här dikterna är snarare dagsverser utan rim eller mönster. De är rätt och slätt uttryck för mina upplevelser.

Ballasrubin - den viktigaste ädelstenen?

Jan Asplund

Ballasrubin är en benämning som historiskt använts för röda ädelstensmaterial som liknar rubin. Ofta har det varit ädelstenen spinell som fått benämningen och denna skrift behandlar i huvudsak spinell även om flera andra röda ädelstensmaterial som röda granater och rubellit också beskrivs. Historiska resonemang blandas med naturvetenskapliga fakta vilket ger en tvärvetenskaplig beskrivning av framförallt ädelstenen spinell.

Med ljuset i ryggen

Sören Örnfjäll

Personliga dikter från 1985-2013 som beskriver min livsresa och upplevelser genom åren och kanske mest det "våta i det torra" ("i vått & torrt").

In an act of weaving

Nefeli Niki Oikonomou

In an Act of Weaving is for weaving enthusiasts, dance artists and anyone who wants to feel in companionship again. An initiative that is both close and far away, to keep in touch but also create new paths, a platform to ́hold the thread ́ together again. A colourful umbrella that began with a festival with dance performances, installations, video works, workshops and choreographic interventions that then continued with Podcasts and a Book publication. This book is a reflection, a thread, a collage, a trace of artistic processes and everything in between. It aims to give the reader the space to wander, to associate, to wonder, to forget one self and come back in different shapes. To get alternative access points to the works of the artists that participated in the festival. Not a map, but rather a compass to navigate the ‘ocean’ of Choreography and Performing Arts with, when one wants and is ready to travel. It is also a gentle reminder that we are connected, inextricably and in deeply-rooted ways which exceed linear understanding. And that art has an undeniable role in grasping those sensibilities and can allow us to ‘weave’ through the unknown with hope. This book is dedicated to companionship and dance.
 Participating artists Marcus Baldemar, Paloma Madrid, Sandy Ceesay, Sebastian Lingserius, Nefeli Oikonomou, Ludmila Christeseva Coordinator, initiator, choreographer: Nefeli Oikonomou Co-production: Weld Producer: Ulrika Skoog Holmgaard, Scenit Produktion AB Developed within the Residency Program AADK, Spain Part of Kvadrennalen With the support of the Swedish Arts Council

Tempelriddaren John & Den heliga blodslinjen

Hans Oreheim

"Beträffande dessa mysterier som enligt min vetenskap saknar motstycke, måste jag iaktta en religiös tystnad" Herodotos ( 484-420 f.Kr.). Med denna historiska äventyrsroman vill jag nu ära och hedra de ursprungliga Tempelriddarna. De gömda skatter de sökte, fann och räddade i Jerusalem 1118-1125, var av en enorm betydelse för människans individuella fortsatta andliga utveckling. Deras mål var att bevara och lära ut den högsta samlade kunskapskällan som någonsin påträffats i vår historia. Tusenåriga ihopsamlade esoteriska kunskapsskrifter som esséerna ned -tecknat. Men priset blev högt. Kunskapen hotade den Romersk - Katolska kyrkans diktatoriska lära som inte tillät oliktänkande. Tempelriddarna fick gå under jorden och år 1307 fly för sina liv. Många tog sig till Skottland och det är här som berättelsen börjar. Där en ung man står i begrepp att skapa sitt öde och till slut möta sin livs stora kärlek.

DEN SISTA LOGGBOKEN

John-Axel Månsson

DEN SISTA LOGGBOKEN DET SOM HÄNT/HÄNDER OMBORD PÅ "S/Y WHITE QUEEN" STANNAR OMBORD William hade blivit brutalt slagen och skjuten, medan Ethan fått ett våldsamt trauma i huvudet. Hans ögon hade stuckits ut och hans könsorgan avlägsnats. Parets inälvor hade spolats ner i toaletten på båten. Flickan fanns ingenstans. Radion spelade fortfarande och det fanns några märkliga fläckar på durken. Samtidigt la jag märke till att patrullbåtar (Kambodjanska) närmade sig "S/Y WHITE QUEEN". En patrullbåt gick upp och lade sig jämsides. Ombord kom militärpolis... OBS!!! "Blunda och visualisera denna situation en stund innan du läser vidare". John-Axel Månsson

Professionell Undersköterska

Mattias Lillvik Starlead

Att arbeta i dagens vård är krävande och utmanande. För detta behöver undersköterskan mentala och praktiska verktyg för att bli professionell. Boken erbjuder arbetsmodell och mentala förhållningssätt för att förstå sitt sammanhang och sin omvärld i dagens Sverige. En handbok till att bli en professionell undersköterska.

Hilma

Britt Petersson

Min farmor

Om våren vågar

Jens Holmberg

Om våren vågar är en samling med Haikudikter som jag under längre tid har jobbat på. Själva dikten går såhär: Om Våren vågar Ännu dra sitt tunga lass Finns jag ännu kvar. Dikterna tar upp livets stora och små ämnen och betraktelser. Från livets glädjeämnen till des skuggsidor, allt som innebär att vara människa. Allt förpackats i det enkla och svåra versmåttet: Haiku, som innebär att stavelserna är det viktiga (inte att det ska rimma). Så första raden är 5 stavelser, andra 7 stavelser och sista raden 5 stavelser. Tre rader varken mer eller mindre. Omslaget pryds av körsbärsblomningen som blir en fin anknytning till våren och Japan. Boken släpptes våren 2023.

Dreams & Goals - The Little Book Closing Big Gaps

Cristina Söderberg (Skill Insight Sweden)

This book will help you to enhance all interconnected skills that are required to achieve efficiently and empower your goals and dreams. The mental and practical dimensions are also tackle to boost your imminent best version. Deep and valuable insights based on over 30 years experience are shared as well as storytelling, optimized ways to use tools as well as exciting storytelling and new methods for personal mastery and development connected to the journey of executing and achieving goals and dreams.

Novelia den lilla äventyraren

Ahmet ferati

Novelia, en ung flicka som älskade äventyr, bestämde sig för att utforska en skog hon hade hört talas om. När hon vandrade längs en stig upptäckte hon en sten med ett särskilt mönster på och hittade en liten igelkott som gömde sig under den. Efter att ha interagerat försiktigt med igelkotten fortsatte hon sin resa och kom fram till en kristallklar sjö. Hon satte fötterna i vattnet och kände sig uppfriskad. Snart träffade hon på en vilse kattunge och med de fiskar hon hade packat med sig hjälpte hon kattungen att hitta hem igen. Ägaren till kattungen tackade Novelia och de njöt av en kopp varm choklad tillsammans. Novelia lämnade med nya berättelser och önskan att ge sig ut på fler äventyr.

Handbok för Uppvaknande

Aida Reva

Tanken bakom den här boken är att inspirera och hjälpa dig som börjar vakna och förstå att ingenting är riktigt så som vi tidigare har trott att det är. För dig som befinner dig i en relation, där parterna inte är överens om hur vår värld riktigt fungerar, så kommer denna bok att vara en inspirationskälla till ämnen att prata om och möta varandra omkring i stället för att plågas av konflikter och brustna relationer. Pandeminåren har varit en svår tid för hela världen, inte minst med tanke på de hemska uppbrott som familjer, vänskaper och andra relationer har fått utstå. Det mest värdefulla i den här boken är alla stories från människor som berättar om sitt uppvaknade. ”Tillsammans med denna handboks fantastiska berättelser och vägledning, så kanske just din resa uppfattas som mindre ensam och lång. Det är också viktigt att vi kommer samman, och bildar ett nätverk, då det är vår gemensamma kraft som skapar den förändring vi alla längtar efter.” ― Zarah Öberg

HITTA HANDTAGET

Karin Fransson

Björnen är alltid vaken. Stabil som ett urberg. Vikarie till mig själv... Jag tänker ofta i bilder. Det är en samling berättelser från en tidigare minnessida för våra två förlorade barn 2006 och 2008. Boken handlar inte så mycket om våra förlorade barn, utan mer om min sorg, känslor, tankar, frågor och sökande efter svar om vad som händer i en förälder som förlorat barn, och vilka konsekvenserna kan bli. Dessutom mina frågor och funderingar på hur vi i allmänhet ser på sorg. Skrivandet har inte hjälpt mig i själva sorgen, som en del kanske tror. Men jag behövde avlasta min överfyllda hjärna, och helt oväntat började jag försöka formulera och sammanfatta de tusentals känslor, tankar, frågor och bilder som kom efter förlusterna, speciellt under de första åren. Det var för mig en kamp att sammanfatta detta, men en mycket liten kamp jämfört med alla ofta tysta kamper en förälder som förlorat barn kan tvingas till att utkämpa. Nu känns det bra att det finns samlat i en bok, när jag behöver gå tillbaka och se hur det var, och hur det förändrades. /Mamma Karin

Barnet på Ön

Inga Lindsjö

BARNET PÅ ÖN speglar författarens egna upplevelser under barndomen. Boken är, förutom en inkännande uppväxtroman, en levande miljöskildring av staden Härnösand med omgivningar för snart hundra år sedan. Huvudpersonen, Mira, Inga Lindsjös alter ego, är ett ovanligt konstnärligt och begåvat barn, med fantasi och ett rikt inre liv. Hon reagerar på händelser inom familjen, i skolan, bland kamrater och i samhället och blir tidigt medveten om människors olika levnadsvillkor. Redan som nioåring berörs hon av ådalskravallerna 1931 och ställer frågor till vuxenvärlden om vad som egentligen hände och var skulden låg, utan att bli riktigt nöjd. Både i lek, bildskapande och skrivande försöker hon förstå sin omvärld. Att hon ska bli författare vet hon tidigt och hon skriver dikter, sagor och berättelser redan i skolåldern. Inga Lindsjö beskriver ingående Miras förhållande till sina föräldrar och nära släktingar som är kärleksfullt , men blir alltmer komplicerat ju äldre hon blir. I tonåren kommer intresset för det motsatta könet in, liksom vikten av att ha en läroverksmössa och samtidigt vara lojal med de kamrater som bara går folkskolan. Då en svår katastrof inträffar i familjen, när Mira är nästan 14 år, blir hon tvungen att bearbeta verkligheten på sitt eget sätt. Hon skapar sig " en egen Ö", där hon befinner sig, när familj och släkt inte räcker till, de är ju också drabbade.

Nyheter & Bokhandel
bottom-banner-close