
Vänligen rotera skärmen till liggande orientering
|
|||
Kolla in andra böcker
Det ordnar sig
Mikael Holewa
67 år gammal lägger han av och går i pension. Ett långt liv i skolan avslutas med att han tar ner sin namnskylt från rektorsrummet, lämnar in sina nycklar och kör hem. Så börjar ett nytt liv. Vilket liv. Nio år i grundskolan, tre på gymnasiet, drygt trettio som lärare och knappt tio som skolledare får räcka. Han saknar inte skolan. Han ägnar sig i stället helhjärtat åt familjen, reser, umgås, lagar mat, bakar bröd och leker med barnbarnen. Samvaron med Sonia är allt. Hon hejdar honom när han inte kan tygla sin iver. Han puffar på henne när hon fastnar bland blommorna. De lever mer och mer tillsammans. Varje vecka en kaffetur till stan, ett museum eller bara en promenad. Kaffe kl 11. Han lär sig att uppskatta hennes intressen och hon hans. Det har de tränat på i fyrtio år. Nu blommar det ut. I trädgårdsbesök eller bilmuseer. Han tvättar inte kläderna, hon aldrig bilen. De samspelar och bryr sig. Respekten genomsyrar dagarna. Rutinerna biter sig fast och blir till vanor, svåra att vara utan. De kramas ofta men bråkar aldrig. Sura kan de båda. Han är bättre på det. Sämre på att komma vidare. Det tar för lång tid. De har det de behöver och det mesta är bra. Men något skaver. Åldern gör sig påmind och hans rädsla för att dö står i vägen. En orolig själ brottas med tunga tankar. Är livet bra för barn och barnbarn? Hur ska det bli att åldras på riktigt? När kommer de första riktiga tecknen på att livet verkligen håller på att ta slut? Det är svårt att leva i nuet. Inte riktigt så lätt som alla säger. Ett lätt dis skymmer det roliga, fantastiska och intressanta. Han gör sitt bästa för att tränga bort tankarna som stör. Räknar åren som är kvar fast han inte borde. 73 år är nästan ett helt liv men bara nästan. Skärp dig!
Professionell Undersköterska
Mattias Lillvik Starlead
Att arbeta i dagens vård är krävande och utmanande. För detta behöver undersköterskan mentala och praktiska verktyg för att bli professionell. Boken erbjuder arbetsmodell och mentala förhållningssätt för att förstå sitt sammanhang och sin omvärld i dagens Sverige. En handbok till att bli en professionell undersköterska.
Om våren vågar
Jens Holmberg
Om våren vågar är en samling med Haikudikter som jag under längre tid har jobbat på. Själva dikten går såhär: Om Våren vågar Ännu dra sitt tunga lass Finns jag ännu kvar. Dikterna tar upp livets stora och små ämnen och betraktelser. Från livets glädjeämnen till des skuggsidor, allt som innebär att vara människa. Allt förpackats i det enkla och svåra versmåttet: Haiku, som innebär att stavelserna är det viktiga (inte att det ska rimma). Så första raden är 5 stavelser, andra 7 stavelser och sista raden 5 stavelser. Tre rader varken mer eller mindre. Omslaget pryds av körsbärsblomningen som blir en fin anknytning till våren och Japan. Boken släpptes våren 2023.
Dreams & Goals - The Little Book Closing Big Gaps
Cristina Söderberg (Skill Insight Sweden)
This book will help you to enhance all interconnected skills that are required to achieve efficiently and empower your goals and dreams. The mental and practical dimensions are also tackle to boost your imminent best version. Deep and valuable insights based on over 30 years experience are shared as well as storytelling, optimized ways to use tools as well as exciting storytelling and new methods for personal mastery and development connected to the journey of executing and achieving goals and dreams.
Novelia den lilla äventyraren
Ahmet ferati
Novelia, en ung flicka som älskade äventyr, bestämde sig för att utforska en skog hon hade hört talas om. När hon vandrade längs en stig upptäckte hon en sten med ett särskilt mönster på och hittade en liten igelkott som gömde sig under den. Efter att ha interagerat försiktigt med igelkotten fortsatte hon sin resa och kom fram till en kristallklar sjö. Hon satte fötterna i vattnet och kände sig uppfriskad. Snart träffade hon på en vilse kattunge och med de fiskar hon hade packat med sig hjälpte hon kattungen att hitta hem igen. Ägaren till kattungen tackade Novelia och de njöt av en kopp varm choklad tillsammans. Novelia lämnade med nya berättelser och önskan att ge sig ut på fler äventyr.
Handbok för Uppvaknande
Aida Reva
Tanken bakom den här boken är att inspirera och hjälpa dig som börjar vakna och förstå att ingenting är riktigt så som vi tidigare har trott att det är. För dig som befinner dig i en relation, där parterna inte är överens om hur vår värld riktigt fungerar, så kommer denna bok att vara en inspirationskälla till ämnen att prata om och möta varandra omkring i stället för att plågas av konflikter och brustna relationer. Pandeminåren har varit en svår tid för hela världen, inte minst med tanke på de hemska uppbrott som familjer, vänskaper och andra relationer har fått utstå. Det mest värdefulla i den här boken är alla stories från människor som berättar om sitt uppvaknade. ”Tillsammans med denna handboks fantastiska berättelser och vägledning, så kanske just din resa uppfattas som mindre ensam och lång. Det är också viktigt att vi kommer samman, och bildar ett nätverk, då det är vår gemensamma kraft som skapar den förändring vi alla längtar efter.” ― Zarah Öberg
Vem sjunger om natten i solrosens mikrofon
Lennart Ch Svensson
Vem sjunger om natten i solrosens mikrofon? Välkommen på en resa där jag försöker fånga den moderna haikuns själ doppad i den klassiska haikuns omtumlande skönhet. Resan speglar de fyra årstiderna genom haikuns blick på världen. Vad är då en haiku för slags poesi? Bottnen gick ur vattentunnan. Och månen försvann. Eller snarare dess spegelbild. Alltså: inget vatten, ingen måne. Upptäckten gjorde en zen-discipel upplyst. Samma överraskande effekt ska en god haiku ge. Den från början japanska versformen haiku är den allmängiltiga detaljens, nuets, årstidens, paradoxens, och det tysta skrattets poesi. Hela vår värld speglad i en vattendroppe. Ramen är minimal – tre rader med 17 stavelser fördelade 5-7-5 – men djupet bör vara oändligt när ögonblick fryses och blir till evighet. Man ska känna igen sig själv, liksom allt annat som lever och finns. Existensen reflekterad i både vännens och fiendens öga. I mina haikudikter vill jag vara en röst i den globala rörelse som haikuskrivande har utvecklats till. Jag odlar ett fritt förhållande till de från början så stränga reglerna, det är andan i haikun som jag jagar. En av de japanska mästarna skrev över 3 000 haikudikter. Alla utom tre åkte in i brasan. Säkert har jag förhävt mig, många gånger om.
HITTA HANDTAGET
Karin Fransson
Björnen är alltid vaken. Stabil som ett urberg. Vikarie till mig själv... Jag tänker ofta i bilder. Det är en samling berättelser från en tidigare minnessida för våra två förlorade barn 2006 och 2008. Boken handlar inte så mycket om våra förlorade barn, utan mer om min sorg, känslor, tankar, frågor och sökande efter svar om vad som händer i en förälder som förlorat barn, och vilka konsekvenserna kan bli. Dessutom mina frågor och funderingar på hur vi i allmänhet ser på sorg. Skrivandet har inte hjälpt mig i själva sorgen, som en del kanske tror. Men jag behövde avlasta min överfyllda hjärna, och helt oväntat började jag försöka formulera och sammanfatta de tusentals känslor, tankar, frågor och bilder som kom efter förlusterna, speciellt under de första åren. Det var för mig en kamp att sammanfatta detta, men en mycket liten kamp jämfört med alla ofta tysta kamper en förälder som förlorat barn kan tvingas till att utkämpa. Nu känns det bra att det finns samlat i en bok, när jag behöver gå tillbaka och se hur det var, och hur det förändrades. /Mamma Karin
Barnet på Ön
Inga Lindsjö
BARNET PÅ ÖN speglar författarens egna upplevelser under barndomen. Boken är, förutom en inkännande uppväxtroman, en levande miljöskildring av staden Härnösand med omgivningar för snart hundra år sedan. Huvudpersonen, Mira, Inga Lindsjös alter ego, är ett ovanligt konstnärligt och begåvat barn, med fantasi och ett rikt inre liv. Hon reagerar på händelser inom familjen, i skolan, bland kamrater och i samhället och blir tidigt medveten om människors olika levnadsvillkor. Redan som nioåring berörs hon av ådalskravallerna 1931 och ställer frågor till vuxenvärlden om vad som egentligen hände och var skulden låg, utan att bli riktigt nöjd. Både i lek, bildskapande och skrivande försöker hon förstå sin omvärld. Att hon ska bli författare vet hon tidigt och hon skriver dikter, sagor och berättelser redan i skolåldern. Inga Lindsjö beskriver ingående Miras förhållande till sina föräldrar och nära släktingar som är kärleksfullt , men blir alltmer komplicerat ju äldre hon blir. I tonåren kommer intresset för det motsatta könet in, liksom vikten av att ha en läroverksmössa och samtidigt vara lojal med de kamrater som bara går folkskolan. Då en svår katastrof inträffar i familjen, när Mira är nästan 14 år, blir hon tvungen att bearbeta verkligheten på sitt eget sätt. Hon skapar sig " en egen Ö", där hon befinner sig, när familj och släkt inte räcker till, de är ju också drabbade.
Att inte bli lyssnad till
Ingvor Persson
Boken är en biografi om hur jaget som 15-åring blev gravid och tvingades gifta mig med pappan, en 22-årig man, för att kunna behålla barnet. Äktenskapet blev olyckligt och när barn nummer två var på väg blev pappan svårt sjuk i Schizofreni. Han var då 30 år och jaget 23 år. Livet blev kaotiskt och barnet som föddes visade sig också utveckla Schizofreni när han blev tonåring. Boken beskriver hur det är att leva i ett inferno där släkten avsäger sig allt ansvar och jaget tvingas att ensam ta hand om mannen och två små barn. När jaget till sist inte klarar mer och tar ut skilsmässa vänder även den egna släkten henne ryggen. Alla förnekar mannens diagnos och skulden blir jagets, även inom psykvården. Boken beskriver hur psykvården fungerade och fungerar idag och vad Schizofrenidiagnosen gör med anhöriga.
Läger i magins tjänst
Dainas fria fantasier
När jag får ett rop på hjälp vill jag gärna göra allt som står i min makt för att göra så. Vi får vara med när "magi ungar" sammanförs för att skapa en gemensam grund. Handlingen utspelar sig i Paradiset som är magisk och där kan allt hända. Nya kunskaper och nya traditioner bildas med och för barnen. Boken kan läsas som en saga eller historia rätt upp och ner eller så läser du lite mellan raderna och hittar lite djupare budskap.
Forntida Astronauter - Gudarna Måste Vara Tokiga
Forntida Astronauter
Har vi haft besök av utomjordiskt liv i ett avlägset förflutet och har dessa forntida astronauter spelat en aktiv roll i skapandet av vår civilisation? Tusentals legender över hela världen vittnar tydligt om detta och de flesta av våra 10 000 olika religioner bygger även på dessa berättelser och vittnesmål. Det hela började med ett instagramkonto med namnet Forntida Astronauter som med tiden blev en mycket populär podd. Detta är den första boken i en serie från Forntida Astronauter som på ett humoristiskt sätt tar dig igenom teorin kring ämnet forntida astronauter och för författarens följare har denna teori vänt upp och ner på många av deras syn på världen. Vad folk säger om boken i kommentarer på Forntida Astronauters instagramkonto: “Jag kan inte med ord beskriva hur viktig din podd varit för mig, har fått upp både öron och ögon på både gott och ont.” “Vilken resa du har tagit oss på! Du har, på ditt pedagogiska vis, gett oss pusselbit för pusselbit att lägga.” “Den har öppnat dörrar för mig att se på världen på ett annat sätt.” “Du har varit så himla pedagogisk och klar i dina uttal, att t.o.m min 3 åring respektive 5 åring här hemma FÖRSTÅR var du förmedlar.” “Jag har alltid varit skeptisk till den officiella historien kring världens äldsta byggnadsverk. Men nu har jag fått det bekftat. Det är inte bara jag som inte köper den officiella "sanningen" utan att det bubblar av något annat under ytan.” “Boken gav mig den käftsmäll jag behövde för att förstå ”Allt”. Den sista pusselbiten som kickstartade min nästa fas i det här jävla uppvaknandet.”
Konstnärliga äventyr, historia och släktforskning
Roland Palmqvist
Min bok har fått titeln Konstnärliga äventyr, historia och släktforskning, och först presenterar jag målningar jag gjort under några år och frågar mig själv om jag har en konstnärlig gen eller bara ger mig ut på konstnärliga äventyrligheter. Jag skriver om hur mitt målarintresse skapades och om målningar jag gjort sedan jag blev pensionär. Sedan skriver jag om svensk historia och påstår att släktforskning och historia måste gå hand i hand. Med vår historia som hjälp kan vi förstå hur våra förfäder levde. Efter det skriver jag om min släktforskning. Den här gången skriver jag mer om hur och var man kan hitta sina släktingar, vad man kan hitta i kyrkböckerna osv. Jag har också tagit bilder från kyrkböckerna och lagt in dem i boken. Jag ger exemplet "Carolinas födelse och dop". Carolina var min gammelfarmor född 1833 och här kan man se vad kyrkoherden skrev för 190 år sedan. Det har varit så intressant även med den här boken, man lär sig hela tiden!
Timrå Skid- och Orienteringsklubb 50 år
Roland Lundqvist
Timrå Skid- och Orienteringsklubb bildades 1971 genom en sammanslagning av Lögdö OK och OK Broke. Boken är ett axplock av händelser och med många bilder på klubbmedlemmar från verksamheten de 50 första åren. Klubben hade fina framgångar främst för ungdomar och veteraner inom sina tre sporter och var med om att genomföra många stora arrangemang som O-ringen, SM-tävlingar och World-Cup. Klubben byggde Medelpads finaste klubbstuga som tyvärr brann ner sex år senare, men kunde återuppbyggas och invigas på nytt efter ett år. Båda gångerna helt utan bidrag av stat eller kommun och stugan kunde tas i bruk helt skuldfri, tack vara starka insatser av många medlemmar och med god hjälp av ett antal sponsorer.